ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 
 Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος  

Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Πυροσβεστικού Σώματος

Η Υπηρεσία Εναερίων Μέσων του Πυροσβεστικού Σώματος ιδρύθηκε με το νόμο 2800/2000, και ενεργοποιήθηκε το έτος 2001 έχοντας στην διάθεση της δύο Ελικόπτερα τύπου ΒΚ-117 C1 της εταιρίας EUROCOPTER. Το έτος 2004 παραλήφθηκε άλλο ένα Ε/Π του ιδίου τύπου με επιπρόσθετο εξοπλισμό το Ραντάρ καιρού και  τον αυτόματο πιλότο, Ε/Π το οποίο αγοράστηκε με χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα και η απαίτηση του προγράμματος αγοράς είναι να χρησιμοποιηθεί για την προστασία του περιβάλλοντος στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας.

Η διαμόρφωση των Ε/Π είναι τέτοια  ώστε  να μπορούν να μεταφέρουν 2 άτομα πλήρωμα και 6 επιβάτες. Το MTOW των παραπάνω Ε/Π είναι 3350 kgr ενώ με εξωτερικό φορτίο αυξάνετε στα 3500kgr.
Τα έτη 2004-2005 νηολογήθηκαν και άλλα δύο Ε/Π «πολλαπλών ρόλων» για λογαριασμό του Πυροσβεστικού Σώματος τύπου AS-331 L1 γνωστά σε όλους ως SUPER PUMA, με τα οποία αυξήθηκε σημαντικά η μεταφορική ικανότητα του Π.Σ.

Από τα παραπάνω Ε/Π  το ένα προέρχεται από την δωρεά του Ιδρύματος «ΣΤΑΥΡΟΣ Σ. ΝΙΑΡΧΟΣ» ενώ το άλλο αγοράστηκε με χρήματα του Π.Σ.

Η βάση των Ε/Π του Π.Σ. είναι το Αεροδρόμιο Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος και η τεχνική υποστήριξη παρέχετε από το τμήμα συντήρησης της Ολυμπιακής Αεροπλοϊας. Επίσης η εκπαίδευση του προσωπικού έγινε από το αρχικό μέχρι και το προχωρημένο στάδιο από την Ολυμπιακή Αεροπλοϊα (Σ.Ε.Χ.Ο.Α.),ενώ η ίδια εταιρία παρέχει και πτητική συνδρομή  στο Π.Σ. ,λόγω της έλλειψης προσωπικού από το Π.Σ. εκτελώντας πτήσεις με μικτά πληρώματα μέχρι την απόκτηση από το Π.Σ. ικανού αριθμού πληρωμάτων.

Στην Υ.Ε.Μ.Π.Σ. σήμερα υπηρετούν 8 χειριστές του Π.Σ. ενώ άλλοι 6 βρίσκονται σε διαδικασία απόκτησης  πτυχίου από τη Σ.Ε.Χ.Ο.Α.

           Έχει εκτελεστεί μέχρι τώρα ένα πτητικό έργο περίπου 4000 ωρών σε αποστολές όλων των ειδών που προβλέπονται από τον ιδρυτικό νόμο.
 
designed & hosted by webdb