ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΙΠΤΑΜΕΝΟΥ
ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
& ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
 
 359 Μ.Α.Ε.Δ.Υ.  

359 Μ.Α.Ε.Δ.Υ.

Η ιστορία της 359 Μονάδας Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών άρχισε το Μάρτιο του 1968, όταν συγκροτήθηκε προκειμένου να εξυπηρετεί διάφορους φορείς του Δημοσίου για κοινωφελείς σκοπούς, έχοντας έδρα της την αεροπορική βάση της Ελευσίνας.Το Νοέμβριο του 1969 συγχωνεύεται με την 357 Μοίρα ελικοπτέρων.Τον Αύγουστο του 1970,η 359 ΜΑΕΔΥ μεταστάθμευσε στη Δεκέλεια. όπου βρίσκεται έκτοτε η έδρα της .

Κατά τα έτη 1974 και 1976 αγοράζονται και εντάσσονται στον στόλο της 359 ΜΑΕΔΥ 10 και 13 αεροσκάφη Grumman G164A αντίστοιχα για να καλύψουν τις απαιτήσεις των αεροψεκασμών, ενώ μερικά χρόνια αργότερα προστίθεται ένας νέος τύπος αεροπλάνου στο δυναμικό της Μονάδας. Πρόκειται για 30 αεροσκάφη PZL M18 Dromader  για γεωργικές εφαρμογές.

Η αποστολή της 359 ΜΑΕΔΥ είναι η κάλυψη των απαιτήσεων των διαφόρων υπηρεσιών του Δημοσίου στους τομείς των αεροψεκασμών, αεροπυρόσβεσης και αερολίπανσης.
Στην οργανωτική διάρθρωση της 359 ΜΑΕΔΥ, συναντούμε το Διοικητή της Μονάδος και το επιτελείο του, το Γραφείο Ασφάλειας Πτήσεων-Εδάφους, το γραφείο Τυποποίησης-Αξιολόγησης, την 351 Μοίρα Αεροπορικών Εφαρμογών, τη Μοίρα Συντήρησης Αεροσκαφών, τη Μοίρα Εφοδιασμού και τη Μοίρα Μεταφορών.

Σήμερα ο κύριος στόχος αποτελεί κατά βάσει η πρόληψη και στη συνέχεια η καταπολέμηση μιας φωτιάς στη γένεσή της παρά η εμπλοκή σε μια πυρκαγιά που έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις.
Η 351 Μοίρα Αεροπορικών Εφαρμογών συνιστά το πλέον μάχιμο κομμάτι της 359 ΜΑΕΔΥ, υπό την έννοια ότι υλοποιεί τη βασική αποστολή της Μονάδας, παρέχοντας το κατάλληλο ιπτάμενο προσωπικό για την επιχειρηματική εκμετάλλευση των πτητικών μέσων της.

Το προσωπικό της Μοίρας διακρίνεται για την εξαιρετικά μεγάλη πτητική του εμπειρία και ανήκει σε τρεις μεγάλες κατηγορίες. Στους εν ενεργεία μόνιμους αξιωματικούς της Π.Α., στους μόνιμους αξιωματικούς εξ εφεδρείας και σ' ένα  περιορισμένο αριθμό ιδιαίτερα έμπειρων πολιτών χειριστών.

Η επιχειρησιακή επιτυχία της 359 ΜΑΕΔΥ βασίζεται στην άμεση επέμβαση και για να είναι κάτι τέτοιο δυνατόν, η Μονάδα οργανώνει και αναπτύσσει έντεκα κλιμάκια τοποθετημένα σε πολιτικά και στρατιωτικά αεροδρόμια ανά τη χώρα. Η διασπορά των αεροσκαφών αεροπυρόσβεσης τόσο από γεωγραφικής κατανομής όσο και από πλευράς τύπου και αριθμού αεροσκαφών του κάθε κλιμακίου καθορίζεται από το Πυροσβεστικό Σώμα.

Ο επιχειρησιακός έλεγχος των αεροσκαφών αυτών κατά τη διάρκεια κάθε πυροσβεστικής περιόδου δεν ανήκει στην Πολεμική Αεροπορία αλλά στο Πυροσβεστικό Σώμα.Επίσης τ' αεροσκάφη Grumman G164A και BELL 47 αναλαμβάνουν και αποστολές αεροψεκασμού ικανοποιώντας απαιτήσεις της Διεύθυνσης Δασών του Υπουργείου Γεωργίας.

Η ειρωνεία στις επιχειρήσεις των αεροσκαφών της   359 ΜΑΕΔΥ είναι ότι κατά την εκτέλεση της δικής τους αποστολής , καμιά τηλεοπτική κάμερα δεν βρίσκεται εκεί για ν' αποτυπώσει το έργο και την αποτελεσματικότητά τους, κρατώντας τα έτσι στην αθέατη πλευρά της Ελληνικής αεροπυρόσβεσης.

Παρά λοιπόν το γεγονός ότι το επιχειρησιακό περιβάλλον εντός του οποίου η 359 ΜΑΕΔΥ  υλοποιεί την αποστολή της χαρακτηρίζεται από δυσχερές ως επικίνδυνο, το έργο και η αποτελεσματικότητά της είναι απαράμιλλα και συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση και διάσωση του εθνικού μας πλούτου.

 

 
designed & hosted by webdb